Menu

Hund

Hundens positiva egenskaper är vida dokumenterade. Tamhunden är människans bästa vän och har så varit i minst tiotusen år, sedan människor började hålla hundar som vaktande hjälpredor. Tillgivenheten som en hund visar gentemot sin ägare är förvånandsvärd, och hunden är känd för att vara ytterst lojal mot sin ägare eller den som tar hand om och matar hunden.

Tamhundens historia som husdjur och människans pålitlige vän går långt tillbaka i tiden. De flesta forskare anser numera att hunden ursprungligen härstammar från vargen. Domesticering av vargar och senare tiders avel har alltså gett upphov till alla de talrika hundraser som nu finns. Vargens domesticering gick skedde långsamt i och med att den var skygg inför människor. Trots detta fanns den medfödda nyfikenheten hos vargen, och den började allt oftare vistas i människans närhet i hopp om mat och värme. När människan behövde en hjälpreda fanns vargen alltså redan där, och eftersom vargen verkligen behövde någon som matar den och ger den värme och sällskap, utvecklades en relation i vilken människan kunde erbjuda vargen precis vad det den behövde och vice versa.

A young golden retriever puppy is excited and does not hide it.

Det var således ett utbyte av tjänster människan och hunden emellan som lade grunden till deras vänskap. Det finns otaliga uppgifter som hunden är kapabel att utföra tack vare sin fulländade fysik och uthållighet. På latin heter hunden Canis lupus familiaris; detta namn speglar både på hundens släktskap med vargen som på latin heter Lupus lupus, och hundens ställning som en omtyckt, tillgiven och pålitlig familjemedlem.

Bland husdjur av alla de olika slag har hunden haft en given plats i alla världens kulturer sedan minst tiotusen år tillbaka i tiden – antingen som vakthund, boskapshund, draghund, jakthund eller helt enkelt en familjemedlem som man höll för sällskapets skull. Relationen mellan hunden och dess ägare bestäms dels av de uppgifter som hunden tilldelas, och dels på tilliten som hunden snabbt utvecklar gentemot sin ägare.

Numera används lämpliga hundraser inom polisen, tullen, bevakningsfirmor och som ledarhundar för personer med synnedsättning. Det anordnas också tävlingslopp där hunden får visa sin snabbhet och styrka. Som räddningshund är sanktbernhardshunden känd genom några långfilmer, och alla känner väl till en tjänstehund av rasen collie från en australisk TV-serie.

Ytterligare ett bevis på att hunden är anpassningsbar är den popularitet den har fått som sällskapsdjur. I Sverige är hunden numera det vanligaste sällskapsdjuret jämte katten. Hundens omtyckthet förklaras med att den finns i så många olika raser, storlekar och pälsfärger samt att den kan snabbt anpassa sig till olika hemförhållanden och klimatzoner. I västvärlden anses en hund oftast vara en fullständig familjemedlem, vilket är förståeligt med tanke på den lojalitet som hunden visar gentemot sin ägare. Det är allmänt känt att det hunden en gång har lärt sig stannar i dess minne, och att hunden tycker om att blir tränad, att ha en uppgift och att vara till nytta. Detta gör den således till en plikttrogen kompanjon. Den visar dessutom tacksamhet när den får en godbit av husse eller matte, och den är alltid redo att stå till tjänst eller bara busa och sprida glädje.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity