Menu

Hundkoja

Hundkojan är kanske den näst tryggaste platsen för din hund jämte hemmet, särskilt om hunden tillbringar mycket tid ute i ur och skur. Den traditionella hundkojan ser oftast ut som ett litet uthus och är inte sällan byggd i trä. Trämaterialet har flera bra egenskaper, till exempel att det andas, och i en sådan träkoja behöver inte hunden känna sig särskilt frusen ens på vintern om den har tillräckligt tjock päls. Inte heller blir det överdrivet varmt på sommaren i en träkoja, förutsatt att man har placerat den i skuggan, som man helst rekommenderas att göra. På vintern däremot är det fördelaktigt att placera hundkojan på en plats där de svaga vintersolstrålarna kan värma den något. Där kan hunden vila sig och ta en tupplur när den som mest behöver det.

 

Nuförtiden finns det en uppsjö av både färdigmonterade hundkojor och lösa byggsatser i olika material att köpa. Dessa kan vara antingen fodrade eller ofodrade. Isolerade hundkojor fungFunny pug dog in the dog houseerar lika bra på sommaren som på vintern på grund av att de kan stänga ute både värme och kyla. Förutom träkojor med isolering finns det även hundkojor med golvvärme att köpa. Temperaturen regleras med ett termostatvred som hunden inte kan komma åt. Om man är tillräckligt händig, går det självklart alldeles utmärkt att bygga en hundkoja helt själv och förse den med värme och andra finesser, helt efter din hunds behov och ditt eget tycke och smak.

För övrigt kan sägas, att din hund inte får stå kopplad vid sin koja mer än väldigt korta stunder enligt den svenska Djurskyddslagen. Hunden bör ha full frihet att röra sig runt kojan för att få den motion som den behöver samt att dra sig till sin koja när den behöver vila eller avskildhet. Den mysiga hundkojan är i själva verket din hunds andra hem.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity