Menu

Hundleksaker

Hundleksaker stimulerar din hund på flera sätt. Glädjen hos en liten hundvalp när den får en ny leksak är omisskännlig: valpen kan inte få nog av att utforska leksaken, bita på den och springa efter leksaken när man kastar den på golvet. Det är viktigt för hundvalpens utveckling att få busa av sig och leka med leksaker som har varierande färg, form och storlek. Valpen lär sig genom leken, och när den biter på sin leksak får den även en smak av materialet.

Brown sheltie playing with green ball toy

Vid utvecklingen av hundleksaker har man tänkt i precis samma banor som när man hittar på stimulerande leksaker för små barn: det finns nu bitringar speciellt utformade för hundvalpar, likaså gummibollar med eller utan ljud, djurfigurer av varierande slag och de numera vanliga runda foderleksakerna med små hål, där godbitar av hundkex eller foder trillar ut när hunden busar omkring med bollen.

En hund som har fått leka med många leksaker sedan valptiden är duktigare på att känna igen olika material och smaker än en valp som kanske inte har fått samma möjlighet. Leken hållen valpen på bra humör, och den blir även trött och hungrig av att leka med olika leksaker. På detta sätt bidrar hundleksakerna till valpens hälsa och utveckling på ett allsidigt sätt.

Den uppsjö av hundleksaker som finns i handeln är inte tillverkade endast för valpar. Även vuxna hundar leker och njuter av leken. Det finns till och med intelligensspel utvecklade speciellt för hundar. En nyhet är aktivitetsspel av trämaterial, där hunden genom att nudda någon del orsakar en rörelse på en annan del av aktivitetsplattan. Det vanligaste materialet för hundleksaker är dock gummi eller plast. Gummit anses särskilt stimulerande för hunden då det både avger lukt och har ett bra tuggmotstånd. Det är inte lätt för hunden att tugga sönder en gummileksak.

Leave a Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

immunity